Omvälvande vändpunkter i livet

Har du haft någon sådan där riktigt omvälvande vändpunkt i livet? En sådan där som förändrar något inom dig själv i grunden, på ett sätt som du aldrig hade kunnat förutspå?

Jag har precis varit med om en sådan. I dagarna fyra har jag varit på kursen Mastering your life’s energies med coachikonen Maria Nemeth, Academy for Coachning Excellence. Kursen anordnades på Ersta Konferens i Stockholm, av och tillsammans med Ulrik och Ursula Lork, UL3. Tillsammans med sjutton andra modiga kursdeltagare kastade jag mig in i en perspektivförändrande utbildning, lik ingen annan jag gått. Och då har jag gått många genom åren.

Exakt vad som var så omvälvande och perspektivförändrande ska jag inte ens försöka gå in på. Poängen jag istället vill komma till är hur man hanterar sådana upplevelser och vändpunkter i livet. Alltså en insikt, upplevelse, händelse eller liknande som för alltid radikalt förhindrar en att gå tillbaka till samma, vanliga – och trygga – gamla hjulspår. Samma förståelse av omvärlden, samma självbild, drivkrafter, mål och drömmar. Samma fördomar. Ja, du förstår kanske? Point of no return har kompromisslöst och för alltid passerats.

Jag kan se att de senaste åren har bjudit på ett antal sådana vändpunkter i mitt liv, då min egen resa i tillvaron skakats så i grunden att helt nya stigar varit nödvändiga att trampa upp. Nya stigar, som även krävt helt ny packning. Mycket av det gamla bagaget måste ofta lämnas kvar vid dessa vägval, för att den nya stigen alls ska vara möjlig att gå. Lite som när man först färdas i en kanot, för att sedan plötsligt inse att man vill eller behöver bli en bergsklättrare.

Plötsligt är paddel och flytväst inte längre meningsfullt, trots att de länge varit ens viktigaste hjälpmedel. Berget kräver helt andra saker om det skall bestigas. Och om man alltid sett sig som en som paddlar längs livets flod och trott att det är livets mening och den man är, så är det svårt att plötsligt se att ens mål och drömmar ligger bakom ett berg. Svindlande. Typ.

Nåja, för att inte bli alltför långrandig eller filosofisk stannar jag här. Du som fattar, fattar. Men det jag undrar är, hur gör Du för att hantera dessa vändpunkter i livet? Och när du gör det, vilken betydelse får det för Dig?

Jag skulle älska att läsa om dina erfarenheter och tankar kring att plötsligt ha nått en omvälvande vändpunkt i ditt liv – en point of no return – är du villig att dela med dig?

kram
Annika

4 reaktion på “Omvälvande vändpunkter i livet

 1. Hej Annika!
  Hoppas allt fortfarande är väl med dig! Jag såg att du skrivit om din upplevelse av MLE och vad den betytt för dig. Jättekul! Jag undrar om vi får länka till din webbsida från coachingexellence-sidan och ul3 -sidan. Det är en bra referens och kanske du kan få fler kunder när de går in på din hemsida.
  Hör av dig!
  Med varm hälsning
  Ursula Lork

 2. Hej, Ursula!

  Allt är helt fantastiskt med med mig, tack! Hoppas detsamma gäller för dig? Självklart får ni länka till min sida – jag känner mig enbart hedrad och tacksam! Jag har bara gott att säga om såväl er utbildning, som er alla inblandade. 🙂

  Om allt går som jag planerar och inget ändrar mina prioriteringar längs vägen, kanske vi ses den 12 november också?

  energi och kärlek
  Annika

 3. Jo, nog har jag varit med om vändpunkter i mitt liv – och jag är helt allvarlig när jag använder pluralis.
  De senaste åren har jag nästan snurrat hela varv, några gånger! Och som med alla stora omvälvningar i livet tar det ett tag innan vågorna och dyningarna lägger sig, yrseln går över och balansen i det fullkomligt nya infinner sig. Jag håller som bäst på att utforska vem jag är numera – utan att jämföra med den jag var när allt vändes på ända!
  Utmaning är bara förnamnet 😉

  • Tack Pia, för att du delar med dig!

   Jag känner igen det där med att behöva utforska vem man är på nytt. Och på nytt. Och på nytt. 😉 Kanske är det vad livet går ut på? Att ständigt vara nyfiken och öppen för nya upptäckter och omvärderingar – även när det gäller en själv?

   Det låter i alla fall som om du landat på fötterna i det nya och är full av tillit till att balansen skall återfinna sig. Med all rätt – du är fantastisk! 🙂

   kram
   Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.