#Blogg100 nr 12 – Preludium

Preludium. Inledning, förspel, preparera, bygga upp förväntningar inför något större, upptakt.

Nice. Lovar ju gott, det här. Häng med en eller ett par minuter. 😉

Jag kom omedelbart att tänka på Tomas Tranströmer, när jag fick dagens bloggpassning. Ja, poeten ni vet som fick nobelpris i litteratur för något år sedan. Hans första diktsamling, 17 dikter (1954), började med dikten Preludium. Den börjar så här:

”Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen.”

rolig_hoppa_fallskarm_froggygrodatecknad_flyg_blad-r9805ae8f2af14e77b4b16e21a5e45ce7_vgvyf_8byvr_512

Ja, bilden på grodan är mitt påhitt. Den fanns inte med 1954. Eller i någon senare utgåva… Hur som helst, uppvaknande var ett av Tranströmers återkommande teman, ifall ni inte visste det. Tillsammans med närmandet av ”det stora Okända” samt åsikten att människan har ett slags ontologiskt-andligt uppdrag här i livet. Uppdraget att söka sitt sanna ”vara”, att fullborda sig själv och därmed skapelsen. Some heavy shit, right?

Uppvaknande, om jag förstått Tranströmer, handlar om ett första nödvändigt steg för att bli medveten. Att nå insikten att människan inte enbart är en rationell och social varelse, utan även andlig och existentiell. Något som Tranströmer, liksom många andra tänkare och filosofer, tycks mena lätt fördunklas i en alltmer sekulär och teknologisk tillvaro. Vi lever i en ”dröm” av materiella, fysiska och tekniska landvinningar, där det rationella tillåts diktera villkoren. Vilket på olika sätt håller oss kvar i drömmen och hindrar oss att fullt ut bli de vi verkligen är. I ontologisk mening. Såvida vi inte ”vaknar upp”, alltså.

Enligt Tranströmers dikt kan just detta alltså beskrivas som ett fallskärmshopp… Hissnande, skrämmande och med en känsla av att aldrig mer nå fast mark, ungefär. Föreställer jag mig. Men samtidigt en inledning, och ett löfte om något fantastiskt, oväntat, mer, perspektivvidgande, fördjupande. Genuint verkligt. Bara vi hoppar.

Preludium.

energi och kärlek
Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *