Tid är allt vi har

Är du en av dem som anser att tid är en bristvara? Då kanske det är dags att ändra perspektiv. Tid är faktiskt något vi alltid har, i alla fall så länge vi lever. Dessutom är den fullständigt gratis, demokratisk och fördomsfri. Man bör inte fokusera på tiden som vare sig problemet eller utmaningen i tillvaron. Den bara finns där generöst och konstant tillgänglig för oss. Naturligtvis inte lika länge, men det är en annan sak. Och ärligt, hur många vet verkligen vilken tidsrymd de har att förfoga över? Så släpp det så vinner du mycket!

Överflöd på massa oviktigt

Att fokusera på tiden leder ofta bara fel och begränsar oss att leva fullt ut, här och nu, utifrån vad som verkligen är meningsfullt. 

Nej, problemet är att vi idag, snarare än i brist på tid eller något annat genuint viktigt, lever i en tid av överflöd på en massa oviktigt. Och mycket av allt detta träder fram i förklädnad av att vara viktigt. Hela vår kultur är översköljd av budskap som får oss att tro att vi behöver än det ena än det andra, för att leva ett bra och rikt liv. Allt från smartphones, märkesjeans och hårförlängning till utlandssemestrar, lönekarriär, ny bil vart tredje år, 837 vänner på Facebook eller att synas i media.

Dessa saker kan mycket väl vara sådant som bidrar eller leder till det som är viktigt för just dig. Men det är sällan det verkliga behovet eller den yttersta visionen. Ändå tvingar allt detta och mycket mer oss alla att ständigt göra massa delvis oönskade val och bortval i våra liv. Och till slut kan vi lätt förväxla de oviktiga, utbytbara sakerna med de inre bestående värderingarna, behoven och visionerna som är verkligt viktiga för oss. 

Lyssna inåt

Det är alltså inte tiden det är fel på, utan möjligen vårt fokus och brist på övning i att lyssna inåt, till vår egen inre kompass.

Dina egna värderingar, din övergripande vision och dina mål inom olika områden, är grunden för att du ska kunna leva ett bra och meningsfullt liv. Utifrån den du är och önskar vara och helt oavsett din tid på jorden. Har du inte koll på detta är det kanske hög tid att börja fundera? Vare sig du är medveten om vad som egentligen är viktigt för dig eller inte, finns det där under ytan. Det skapar frustration och missnöje om du agerar i konflikt med ditt inre. Världen är full av människor som upplever det. Jag har varit en av dem, så jag vet.

Coachövning 

Om du känner igen dig i något av allt det här, eller tror det finns ett uns av sanning i det, kan du kanske ha glädje av följande avslutande övning, som du kan ladda ner.

Antagligen ser du som tagit dig tid att göra övningen snart, att det som ligger bakom  din upplevelse (d.v.s. behoven, värderingarna eller visionerna som blev tillfredsställda) med all sannolikhet kan uppfyllas på många fler sätt, och i många andra situationer som du kanske inte ens varit med om än. Med hjälp av den insikten kan du själv designa fler situationer i ditt liv, som ger dig det du egentligen behöver och vill ha.

Plötsligt blir det inte lika slumpartat hur du mår eller hur det går för dig, och du kan börja sätta ut en mer medveten riktning för dig själv och det liv du vill leva. Men det kräver att du använder din tid till situationer och aktiviteter som ger dig verklig mening. Vilket kan vara en utmaning med alla synbara lockelser och falska budskap som översköljer oss i dagens samhälle. Men när du väl inser kraften i att ta kontroll över hur du använder din tid, förstår du också att det är väl värt det!

DU är väl värd det!

Lycka till!

energi och kärlek/Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.